22 Mart 2016 Salı

ALTAY MİLLİ ANA MUHAREBE TANKI

 Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda Savunma Sanayii Müsterşarlığı ile ana yüklenici firma OTOKAR, alt yüklenici firmalar ASELSAN,ROKETSAN,MKEK ve Güney Koreli ROTEM arasında 500 milyon $ değerinde bir milli muharebe tankı üretmek için 29.07.2008 tarihinde anlaşma imzalanmıştır. ROTEM firmasına değinecek olur isek Güney Kore'nin XK2 tankı yapımı sırasında çalıştığı firmadır. Tankın tasarımı ve XK2'de edindiği tecrübelerinden faydalanılmıştır. Tankın son test aşaması olan kış testide Kars'ın Sarıkamış ilçesinde devam etmektedir.
   İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır.




TASARIM AŞAMASI 

  Tankın tasarımında en önemli faktör yurtiçi ihtiyaçları karşılamasıdır. Bu aşamada Güney Koreli ROTEM firması XK2 tankının tasarım kriterlerini masaya yatırmış ve OTOKAR'a kullanmak istediği sistemlerin tasarım bilgilerini iletmiştir. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Hiçbir parça ROTEM firmasından tedarik edilmemiştir. ROTEM sadece teknolojik danışmanlık rolünü üstlenmiştir. 
Güney Kore XK2 Tankı

Türk ALTAY Tankı

   ALTAY'ın en göze çarpan yerli parçası ROKETSAN tarafından üretilen bor karbürden oluşan gizli zırh paketidir. Ülkeler kendi araçlarında kullandıkları zırhların formülünü güvenlik gerekçesiyle kimse ile paylaşmaz.
   ASELSAN VOLKAN III atış kontrol sistemi kullanıldı. Hareketliyken atış yapmabilme ve yüksek hassasiyetle hedefi yok etme kabiliyeti vardır. 120 mm 55 kalibre MKEK yapımı yivsiz top atabilen, 360 derece dönebilen, üzerinde yine ASELSAN STAMP 12,7 mm makineli tüfek sistemi bulunan, Termal ve optik kameralara, tankın radar sistemleri ve haberleşme birimleri bulunan sistemidir.
   En merak edilen konu Alman MTU firmasından 1500 beygirlik dizel motor tedarik edilecektir. Bu motorlar 1. ve 2. etap olan toplam 500 tankta kullanılacak. 2020 yılında TÜMOSAN tarafından hazır hale gelecek olan 1800 beygirlik 2 adet Turbo şarj destekli V12 tipinde 26 litre hacimli yerli motorlar ALTAY'ın yeni güç grubu olacaktır.
   ASELSAN AKKOR'da seri üretime geçtikten sonra ilk olarak ALTAY'da kullanılacaktır. AKKOR tanka yaklaşmakta olan füze ve roketleri imha etmek için tasarlanmış bir sistemdir.   
   Tankın azami hızı 70 km/h ve ağırlığı 60-65 ton arasında olacaktır.
   Tankta değişken süspansiyonda mevcut olacaktır.   
   Tankta biri tank komutanı, biri nişancı, biri şoför ve biride doldurucu olmak üzere 4 personel görev alacaktır.


   
SERİ ÜRETİM AŞAMASI

   ALTAY'ın birim fiyatının 5.4 milyon $ civarında olması tahmin ediliyor. Bu teknolojide dünyada üretilen tanklardan daha ucuz olan ALTAY'ın yüklenicisi OTOKAR firmasıdır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ALTAY'ın seri üretime geçmesi için OTOKAR firmasından yeni birim fiyatını güncellemesi isteğini iletti. OTOKAR firmasının teklifini 18 Ocak 2016 tarihinde SSM'ye iletti. SSM yaptığı değerlendirmelerden sonra OTOKAR'ın verdiği fiyatı yüksek bulursa yeniden bir teklif iletmesini isteyecek. Onunda yüksek bulunması halinde ALTAY seri üretim için tekrar ihaleye çıkmış olacak. TSK envanterine 1000 adet alımı düşünülen ALTAY seri üretim yüklenicisinede hatrı sayılır miktarda kar bırakacağa benziyor. 


          Leopard-1                   Leopard 2A4

               M-60                                   M-48                      
   Yukarıda resimlerde gördüğünüz tanklar Türk Ordusunun Topçu gücünü oluşturmakta. Kara Kuvvetlerinde 3752 adet tank bulunmaktadır. 1377 adedi ABD ordusunun envanterden çıkarıp Türkiye'ye sattığı M-48 tanklarıdır.1645 adedi yine ABD ordusunun envanterinden çıkarıp Türkiye'ye sattığı M-60 tanklarıdır. 391 adedi Leopard 1 339 adedi Aselsan tarafından 2010 yılından bu yana modernizasyonu süren Leopard 2A4 NG'dir. Ordumuzda mevcut olan bu tankların büyük bölümü malesef ki yıllardır modernizasyonlarla ayakta kalmaya çalışan, ABD'nin envanterinde bile bulunmayıp bize sattığı hurda yığınlarından ibarettir. Birde Leopard tanklarını Almanya'nın Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı ambargo uyguladığı durum vardır ki yıllardır Leopard tankları doğu bölgelerimizde kullanılamıyor. Durum böyle iken ALTAY tankı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en ihtiyacı olduğu zamanda üretilmesi silahlı kuvvetlerimizin elini güçlendirecektir. Dışa bağımlılığımız azalacak eski püskü tankları ile bizim harekat gücümüzü engelleyemeceklerdir.
Bugün İkinci Dünya Savaşı zamanından kalma tanklar ile mücadele ederken seri üretime geçildiğinde Amerikan ordusunun tanklarından daha üstün tanklar ile mücademizi sürdürüyor olacağız.




Kaynakça:
http://www.roketsan.com.tr/wp-content/uploads/2013/02/ALTAY.pdf
http://www.aselsan.com.tr/tr-tr/cozumlerimiz/silah-sistemleri
https://www.otokar.com.tr/tr-tr/urunler/Sayfalar/altay.aspx
https://www.youtube.com/watch?v=6lvssTjLi64
https://tr.wikipedia.org/wiki/Altay_(tank)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler